Tečna hrana-čvrsta ishrna
Tečna hrana je mnogo jednostavnija za konzumiranje. To joj donosi mnoge prednosti ali i mane. Pre svega kada se govori o tečnoj hrani misli se na preparate za zamenu obroka koji se sastoje uglavnom od proteina (whey, casein), ug. hidrata (maltodekstrin), minimuma masti i raznih vitamina i minerala.
1. Čvrsta hrana je i termogeničnija i anaboličnija nego tečna.
2. Čvrsta hrana, prevashodno sa niskim glikogemskim indeksom reguliše nivo insulina tokom celoga dana što takođe reguliše i lučenje kortizola (hormon koji je odgovoran za katabolizam)
3. Čvrsta hrana pruža širi izbor hranjivih materija i sadrži vlakna bez kojih će se narušiti flora u crevnom traktu što će dalje dovesti do smanjenja potrebnih materija i povećanja LDL i triglecirida. Prevelika upotreba takvih preparata dovešće i do prekomernog unošenja gvožđa i bakra koji će postati pro-oksidanti.
Tečni obroci se preporučuju samo u slučajevima kada je to jedina alternativa da se ne propusti obrok i naravno, posle treninga.Zato bi ljudi morali da prestanu da piju svoje obroke već da ih jedu. Na kraju krajeva čvrsti obroci će nas i duže držati sitim.
Tokom zadnje četiri godine koliko pratim suplementaciju mnogo je studija izašlo, mnogo se preparata pojavilo ali ih je i mnogo nestalo jer se nisu pokazali u praksi. Nekoliko njih stvarno zavređuje pažnju u moru suplemenata i smatram ih za neophodne i osnovne u procesu ishrane.
Коментари
Постави коментар